Birleşik Arap Emirlikleri’nde Düzenlenen Zirvede Çocuk İstismarı ve Sömürüsü Konuşuldu
Birleşik Arap Emirlikleri’nde gerçekleştirilen WeProtect Küresel Zirvesi 2024 kapsamında düzenlenen toplantıda, İnternet Ortamında Çocuk İstismarı ve Sömürüsüyle Mücadele için Ulusal Perspektifler ve Gelecek Taahhütleri ele alındı.
Eğitim Bakanı Tunç, dijital dünyanın çocuklar için fırsatlar sunmanın yanı sıra beraberinde önemli riskleri de getirdiğini vurgulayarak, özel içerikler nedeniyle çocukların internet ortamında daha fazla zaman geçirdiğini ve bu durumun çocukları suç unsurları içeren zararlı içeriklere maruz bıraktığını belirtti.
Bakan Tunç, çocukların kişisel verilerinin kötü niyetli kişilerin eline geçme riskinin arttığını ve siber saldırılara maruz kalma ihtimalinin yükseldiğini dile getirerek, teknolojik gelişmelerin çocukların haklarının ihlal edilmesine zemin hazırladığını söyledi.
Çocukların çevrimiçi risklere karşı etkili bir şekilde korunması için gerekli hukuki düzenlemelerin hayata geçirilmesinin önemine vurgu yapan Tunç, devletin çocukların her türlü istismardan korunması konusunda pozitif yükümlülüğü bulunduğunu belirtti.
“SOSYAL AĞ SAĞLAYICILAR TEDBİR ALMAKLA YÜKÜMLÜDÜR”
Bakan Tunç, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un çocukların korunmasına yönelik özel düzenlemeler içerdiğini ve sosyal ağ sağlayıcıların çocuklara özel hizmetler sunma konusunda tedbir almaları gerektiğini ifade etti.
Kanun çerçevesinde çocukların cinsel istismarının internet ortamında engellenmesi için içeriklere erişimin kısıtlanabileceğini belirten Tunç, bu tür suçlarla ilgili içerik sağlayıcıların cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceğini açıkladı.
YAYIN YASAĞI
Bakan Tunç, kanunun internet servis ve erişim sağlayıcılarına belirli yükümlülükler getirdiğini ve çocuklara zarar verebilecek içeriklerin yayınını yasakladığını söyleyerek, çocukların güvenliği için erişim sağlayıcıların uygun teknik altyapıyı oluşturmakla yükümlü olduklarını dile getirdi.
Tunç, hukuki düzenlemelerin yanı sıra dijital dünyadaki risklere karşı politikaların geliştirilmesi ve toplumun eğitilmesi gerektiğini vurgulayarak, çocukların dijital dünyadan güvenli bir şekilde faydalanabilmesi ve istismarla etkin bir şekilde mücadele edilebilmesi için işbirliği ve uluslararası dayanışmanın önemine değindi.
Bakan Tunç, çocukların dijital dünya nimetlerinden güvenle yararlanabilmeleri ve istismarla mücadelede etkili sonuçlar alınabilmesi için bu tür adımların atılmasının önemine vurgu yaptı.