Süveyş Kanalı Üzerinden Akdeniz’e Göçen Egzotik Balık Türleri Türkiye’yi Etkiliyor
Kızıldeniz’e bağlantısı olan Süveyş Kanalı’nın konumu nedeniyle Ege ve Akdeniz’e yakınlığına dikkat çeken İKÇÜ’den Dr. Öğretim Üyesi Erhan Irmak, sürekli olarak yeni türlerin bu kanaldan geçtiğini ve bu durumun Türkiye gibi ülkeleri olumsuz etkilediğini belirtti.
Akdeniz’de deniz suyu sıcaklığının yüksek olmasının egzotik balık türlerine daha fazla yaşam alanı sunduğuna işaret eden Dr. Irmak, bu sebeple balon ve aslan balığının Akdeniz’de yaygın olduğunu vurguladı. Ege Denizi’nde ise deniz suyu sıcaklığının düşmesiyle egzotik türlerin sayısında azalma yaşandığını aktaran Dr. Irmak, ‘balon balığı, domuz balığı, aslan balığı, sokkan ve yarım gaga’ gibi 7 egzotik tür bulunduğunu söyledi.
“Sıcak Denizleri Seven Egzotik Türler Ege Denizi’nde Pek Görülmez”
Dr. Irmak, balıkların göç eden canlılar olduğunu belirterek, bu yıl İzmir Körfezi’nde yaşanan kirlilik sorununa da değindi. Hızlı yüzücü balıkların çevreyi terk ettiğini ifade eden Dr. Irmak, balıkların deniz suyu sıcaklığına göre davrandığını ve egzotik türlerin genellikle sıcak sulardan geldiği için Ege Denizi’ne pek giremediklerini açıkladı.
‘Sıcak Denizlerdeki Kirlilik Etkisini Artırıyor’
Kıyılardaki nüfus yoğunluğunun körfez kirliliğinde en büyük etkenlerden biri olduğunu söyleyen Dr. Irmak, deniz suyu sıcaklığının yüksek olmasının da kirliliği artırdığını belirtti. Yüksek sıcaklığın oksijen miktarını düşürdüğünü ve buna bağlı olarak balık ölümlerine neden olduğunu aktaran Dr. Irmak, Ege Denizi’nde ise deniz suyu sıcaklığının düşmesiyle balık ölümlerinin azaldığını sözlerine ekledi.