Güney Kore’de doktorlar grevde: 80 yaşındaki bir kadın hayatını kaybetti

T24 Dış Haberler

Güney Kore hükümeti, devam eden doktor grevi nedeniyle ambulansların birçok hastaneye girişinin engellenmesinin ardından 80 yaşındaki bir kadının ölümüyle ilgili soruşturma başlattı. Ambulansta kalp krizi geçiren hasta hayatını kaybetti.

Asistan doktorların yaklaşık yüzde 70’i, hükümetin daha fazla doktor yetiştirme planlarını protesto etmek için grevdeydi. Hükümetin doktorların halk sağlığını riske attığını iddia etmesiyle acil servisler baskı altına alındı.

Daejon kentindeki ambulans görevlileri, kadını yerleştirmek için yaklaşık yedi hastaneyi aradığını ancak personel ve yatak eksikliği nedeniyle geri çevrildiklerini söyledi. İlk yardım çağrısından 67 dakika sonra bir devlet üniversitesi hastanesine kaldırılan kadın hastaneye vardığında hayatını kaybetti.
 
Hükümet yetkilileri, Güney Kore medyasında ses getiren vakayı araştıracaklarını söyledi. 

Acil servislerin, personel sayısının düşük olması nedeniyle ciddi bir baskı altında olduğu, ameliyatların ertelendiği ve hastaların başka hastanelere nakledilmesi gerektiği belirtildi. 

9 binden fazla doktorun toplu istifası, acil servislerde stajyerlerin ve asistanların faaliyet göstermek zorunda kalmasına neden olurken, ülkede sağlık sistemi en yüksek kriz seviyesine ulaştı.

Protestolar, yetkililerin yasal işlem başlatma tehdidinde bulunmasıyla gergin bir siyasi çekişmeye dönüştü. Hükümet, ay sonuna kadar geri dönmemeleri halinde doktorların çalışma ruhsatlarını ellerinden alma yönünde yasal yetkiler uygulamakla tehdit etti.

Başkan Yoon Suk-Yeol, mezun sayısını yüzde 60 artırma politikasının iptal edilmesi yönünde doktor taleplerini reddetti ve ülkenin hızla yaşlanan nüfusun getirdiği zorluklarla karşı karşıya olduğundan doktor açığını kapatması gerektiğini söyledi.

Güney Kore, OECD ülkeleri arasında hasta başına en düşük doktor oranlarından birine (bin kişi başına yalnızca 2) ve kadın doğum ve pediatri gibi kritik uygulamalarda önemli eksikliklere sahip.

Halk sağlığı uzmanları, doktorların kendi ticari çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini savundu. 

Güney Kore’nin sağlık sistemi özelleştirilmiş olduğundan tıp mesleğinin daha fazla rekabete ve potansiyel gelir kayıplarına açılma konusunda isteksiz olduğu belirtildi. 

Yonsei Üniversitesi’nden sağlık yönetimi profesörü Prof Jeong Hyoung-sun, “Güney Kore halkının sırf doktorların çıkarlarını karşılamak için sıkıntılara katlanmasının hiçbir yolu yok” dedi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir