Welcome to Our Website

Japonya, Çin ve Rusya ile ortak uçuşlar nedeniyle güvenlik endişesi yaşıyor

Japonya, Çin ve Rusya uçaklarının, topraklarının yakınlarında ortak uçuşlarını işaret ederek, savaş sonrası en zorlu güvenlik ortamıyla karşı karşıya olduklarını açıkladı.

Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Saitama eyaletinde, Hava Öz Savunma Kuvvetleri’nin (ASDF) Iruma Hava Üssü’nde yaptığı konuşmada bölgesel jeopolitiği değerlendirdi.

Kişida, Çin ve Rusya uçaklarının, Japonya yakınlarında ortak uçuşlarını anımsatarak, ülkesinin, savaş sonrası en zorlu ve karmaşık güvenlik ortamıyla karşı karşıya olduğunu belirtti.

“Etrafımızda tek taraflı statükoyu değiştirme teşebbüsleri artıyor” diyen Kişida, ulusal savunmanın güçlendirilmesi için uzun menzilli füzelerin ivedilikle konuşlandırılması gerektiğini söyledi.

Japon Başbakan, Aralık 2022’de ülkesinin “Ulusal Güvenlik Stratejisi, Ulusal Savunma Esasları ve Uzun Vadeli Savunma Programı” gibi 3 milli doktrinin güncellediğini anımsattı.

Kişida, Kuzey Kore’nin füze ve nükleer tehditleri dahil bölgesel güvenlik sorunları karşısında Japonya’nın savunmasını güçlendirmek için gerekli finansmanı sağlayacağı sözünü verdi.

Çin ve Rusya’ya ait bombardıman uçaklarının Kasım 2022’de ve bu yıl haziranda Japonya yakınlarında ortak uçuş yapması sonrası ASDF uçakları önleme uçuşu için havalanmıştı.

Japonya hava sahasının ihlal edilmemesine rağmen, hükümetin taşıdığı derin endişeler, Savunma Bakanlığınca, diplomatik kanallar vasıtasıyla Çin ve Rusya’ya aktarılmıştı.

“Karşı saldırı” kapasitesi

Güncellenen milli doktrinler doğrultusunda, Çin “en büyük stratejik meydan okuma”, Kuzey Kore ise “eskisinden daha ciddi ve daha yakın bir tehdit” olarak nitelendirilmişti.

Japonya’nın “sadece füze savunması vasıtasıyla, Çin ve Kuzey Kore gibi ülkelerin füze tahkimatlarını büyük ölçüde ikmal etmesi durumuyla baş edemeyeceği” kaydedilmişti.

Kapasite marjında Japonya’nın, “asgari öz savunma tedbiri olarak, düşman bölgesine etkili karşı saldırı yapabilme kabiliyeti kazanılmasının ihtiyacı” kayda geçirilmişti.

Doktrin doğrultusunda, acil durumda Japonya, saldırıları caydırmak amacıyla “diğer ülkenin topraklarına doğrudan karşı saldırı” imkanına sahip askeri kapasite edinebilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir